Kaulakorujen koko - huomioi nämä 4 asiaa
• Riikka Vermas

Kaulakorujen koko - huomioi nämä 4 asiaa


 HALUATKO TIETÄÄ MITEN VALITA OIKEAKOKOINEN KAULAKORU?

Kaulakorut ovat olleet tärkeä osa ihmisten kaunistautumista jo muinaisista ajoista alkaen. Niiden uskotaan olleen käytössä jo kivikaudella, 40.000 vuotta sitten. Vuosituhansien ja -satojen saatossa materiaalit ja menetelmät ovat monipuolistuneet. Nykyään kaulakoruja on saatavilla jokaiseen makuun ja tarpeeseen.

Juuri sopiva kaulakoru istuu kantajansa päällä kauniisti. Silloin sen muotokieli, käytetyt materiaalit ja korun koko sopivat kantajalleen sekä tilanteeseen. Ei ole vain yhtä sopivaa kaulakorua. Tilanteesta ja tarkoituksesta riippuen erityyppiset kaulakorut näyttävät hyviltä. Kaulakorua valitessa on hyvä pitää mielessä oheiset perussäännöt:

1) KAULAKORUN KETJUN PITUUS

Yksi tärkeimmistä asioista kaulakoruissa on, että ketju on oikean mittainen. Oikeaan kaulakorun pituuteen vaikuttavat kaulan paksuus, käyttäjän pituus sekä käyttäjän rintavuus ja vartalotyyppi.

KAULAT OVAT ERI PAKSUISIA

Onko kaulasi kapea, normaali vai vähän tukevampi? Kaulan paksuuteen vaikuttavat yleinen ruumiinrakenne ja paino, mutta myös iällä on tärkeä rooli. Iän myötä kaula yleensä paksuuntuu - kerää nestettä, kiloja ja "helttoja".

On tärkeä valita itselleen juuri oikean pituinen kaulakoru joka vie katsojan silmän oikeaan paikkaan. Suosituin paikka on rintalastan päällä, dekolte-alueella. Toki henkilöillä, joiden kaula on suhteellisen kapea, myös lyhyt ketju pienen riipuksen kanssa näyttää hyvältä ja sopusuhtaiselta. 

KAULAKORUJEN STANDARDIPITUUDET

Kaulakoruissa on standardipituuksia. Yleisimmät kaulakorun pituudet ovat 40 cm, 42 cm, 45 cm ja 50 cm. Pienille lapsille on lisäksi 38 cm. Tiukat kaulapannat ovat lyhyempiä, jopa 35 cm. 

Keskipitkiä kaulakoruja ovat 60 cm ja 70 cm. Nämä pituudet sopivat parhaiten rintaville henkilölle ja/tai tukevalle kaulalle ja isommille riipuksille.

Pitkät kaulakorut 80 cm ja 90 cm ulottuvat pallea-alueen päälle (henkilön pituudesta riippuen) ja niihin suositellaan hieman suurempia riipuksia. 

Ensimmäisenä sinun tulee miettiä, haluatko lyhyen, keskipitkän vai pitkän kaulakorun? Alla esimerkki 40 cm, 42 cm, 45 cm ja 80 cm ketjuista.


LYHYET JA NORMAALIPITUISET KAULAKORUT

 • 35 cm - tiukka kaulakoru (kaulapanta). Kutsutaan englanniksi "choker"-nimellä. Tarkoittaa "pantaa". Tämä kaulakorun pituus on hyvä, jos kaulasi on kapea ja kiinteä.
 • 38 cm - lasten pituus. Tämä on hyvä pituus pienelle lapselle
 • 40 cm - hyvin lyhyt naisten ketju. Käy hyvin, jos kaulasi on pieni. Suurimmalle osalle aikuisista naisista tämä pituus on liian lyhyt.
 • 42 cm - lyhyt naisten ketju. Monelle "normaalikaulaiselle" aikuiselle tämä on hyvä lyhyt ketjupituus. Vanhemmille naisille usein liian lyhyt
 • 45 cm - naisten standardi ketjupituus. Suurimmalle osalle naisista hyvä ketjun / kaulakorun pituus
 • 50 cm - isokaulaisten standardipituus. Tämä kaulakoru on oikea kokosi, jos kaulasi on iso. Myös normaalikaulaisille, mutta pitkille henkilöille

KESKIPITKÄT KAULAKORUT

 • 60 cm "lyhyempi keskipitkä kaulakoru". Tämä pituus laskeutuu kauniisti rinnan yläpuolelle suurimmalle osalle naisista. Kaulakoru on selvästi keskipitkä. Pituus on hyvä, kun sitä käyttää peittävän paidan (t-paidan, villapaidan, kauluspaidan) kanssa. Jos paita on avonainen, kaulakorun riipus saattaa pudota rintojen väliin
 • 70 cm "pidempi keskipitkä kaulakoru" Isompikokoisille naisille tämä kaulakorun pituus toimii keskipitkänä kaulakoruna laskeutuen rinnan yläpuolelle. Pienemmille (ja pienempi rintaisille) naisille tämä kaulakorun pituus on jo pitkä laskeutuen rinnan alapuolelle.

PITKÄT KAULAKORUT

 • 80 cm "lyhempi pitkä kaulakoru" Hyvä pituus "pitkäksi ketjuksi" suurimmalle osalle naisia. Kaulakoruun voi lisätä vielä riipuksen, ja se roikkuu kauniisti vyötärön kohdalla.
 • 90 cm "pitkä kaulakoru" Tämä pituus on hyvä varsinkin, jos kaulakorua käytetään yksikseen ilman riipusta. Lyhemmälle naiselle pituus saattaa kuitenkin jo tuottaa ongelmia - eli olla liian pitkä. Pelkkänä ketjuna tämä sopii myös kaksinkertaisena käytettäväksi, jolloin pituus on 45 cm. 

VARTALOTYYPPI VAIKUTTAA KETJUN PITUUDEN VALINTAAN

Myös vartalotyyppi vaikuttaa siihen, millainen kaulakoru pukee sinua parhaiten. Oletko siis omena-, päärynä-, suorakaide-, tiimalasi- vai kartiovartaloinen?

PERUSSÄÄNTÖ: Aseta koru tai korun riipus siihen kohtaan, johon haluat katsojan katsovan. Haluat katsojan silmän ohjautuvan tietylle, sinulle optimaaliselle alueelle. Esim omenavartaloinen eli O-tyyppi ei halua, että katsojan silmät kääntyvät keskivartalon vatsamakkaroihin. Siksi hänen ei kannata käyttää pitkiä kaulakoruja, jotka laskeutuvat vatsalle. 

RINTAVUUS VAIKUTTAA MYÖS KAULAKORUN VALINTAAN

Jos sinulla on isot rinnat, sinun kannattaa unohtaa pitkät kaulakorut, koska ne eivät usein istu hyvin isojen rintojen päällä.

PERUSSÄÄNTÖ: Suurimmalle osalle naisista kaulakoru, joka laskeutuu kauniisti dekolte-alueelle (eli rintakehälle, rintojen yläpuolelle), on parhain kaulakorun pituus. Kaulakoru vie aina katsojan silmän mukanaan. Dekolte-alue on naisilla usein kaunis eikä sitä tarvitse peitellä.

Mutta myös pitkät ketjut (80cm + riipus) ovat tykättyjä. Jos sinulla on pienet tai keskikokoiset rinnat, pitkät ketjut sopivat sinulle hyvin. Varsinkin yksivärisen paidan kanssa, pitkät ketjut ja riipus muodostavat harmonisen (ja modernin) kokonaisuuden.

2) KAULAKORUN KETJUN PAKSUUS

Kaulakorun ketjun paksuuteen ei kovin usein tule kiinnitettyä huomiiota. Se on kuitenkin hyvin ratkaiseva tekijä kaulakorussa ja vaikuttaa, näyttääkö se hyvältä päälläsi. Ketjulla saadaan aikaan korun näyttävyyttä. Paksuuteen vaikuttavat sekä ketjun fyysinen paksuus että ketjutyypin muoto.

Ketjun paksuudessakin pätee hyvin pitkälle sama sääntö kuin muussakin korun käytössä: Jos olet pienikokoinen (ja sinulla on pieni/normaali kaula), voit hyvin käyttää ohuita ketjuja. Mutta mitä isompikokoinen ihminen olet, sitä tärkeämpää on valita kaulakoru, jossa on paksumpi ketju.

Kaulakoruja on kolmea paksuutta.

 • Ohuet kaulakorut.
  • Ketjun paksuus 0,9 mm - 1,6 mm välillä. 
  • 1,4 mm hyvä standardipaksuus
  • Jos ohut ketju on hyvin ohut 0,9 cm tai jopa ohuempi, ketjulla on suurempi katkeamisvaara.
 • Keskipaksut kaulakorut
  • Ketjun paksuus 1,8 mm - 4 mm
  • Tämän paksuinen koru antaa kaulakorulle volyymia ja näköä.
  • Huom! Tämänpaksuiset ketjut eivät välttämättä mahdu kaikkien riipusten läpi.
 • Paksut kaulakorut
  • Ketjun paksuus 5 mm - 10 mm
  • Tämänpaksuisia ketjuja käytetään yleensä itsessään ilman riipusta.

ALLA ESIMERKKEJÄ KETJUPAKSUUKSISTA 0,9 - 5,0 MM 


3) KAULAKORUN RIIPUKSEN KOKO

 

Myös korun koko on tärkeää optimaalisen kaulakorun valinnassa. Korun koko muodostuu sekä riipuksen koosta että ketjun paksuudesta. Sinun oma kokosi on ratkaisevaa oikean kokoisen korun valitsemisessa.

 • "Normaalin" kokoinen nainen: Sinulla on enemmän vaihtoehtoja. Voit käyttää joko pieniä tai isompia koruja.
 • Pienikokoinen nainen: Pienet korut näyttävät paremmilta päälläsi. Ne korostavat sirouttasi. Isot korut näyttävät liian raskailta sinulle.
 • Isokokoinen (myös pitkä) nainen: Sinun kannattaa käyttää isompia koruja. Pienet korut näyttävät päälläsi vaatimattomilta ja halvoilta (vaikka eivät olisivatkaan). Ne korostavat negatiivisessa mielessä kokoasi.

Alla olevissa kuvissa on esimerkkeja erikokoisista koruista. Pisara-kaulakoru on pieni koru. Kaksoissydän-kaulakoru keskikokoinen, kun taas Luoto-kaulakoru alkaa olla jo aika iso. Huomioithan myös, että jos haluat käyttää pitkää ketjua (90cm), niin riipuksen on hyvä olla isohko.4) TYYLI JA MUOTOKIELI

Pidätkö klassisesta, modernista vai romanttisesta tyylistä? Miellyttääkö silmääsi minimalistinen vai rönsyilevämpi tyyli?

Entä korun muotokieli? Korun muotokielellä on merkitystä. Osa ihmisistä pitää enemmän pyöreistä muodoista, kun taas osa haluaa suoria ja graafisia linjoja. Toinen ulottuvuus on muotokielen yksinkertaisuus vs monimuotoisuus. Osa ihmisistä pitää enemmän klassisen yksinkertaisesta muotoilusta. Osa taas enemmän romanttisen herkästä muotoilusta. Minkääntyyppinen muotokieli ei sinänsä ole oikea tai väärä, kysymys on enemmänkin mieltymyksistä.

Alla esimerkkinä Lilja-kaulakoru pyöreistä muodoista ja Rantakallio-kaulakoru graafisista linjoista.

YHTEENVETO:

 1. Kaulakorun ketjun pituus ja 
 2. paksuus, 
 3. riipuksen koko ja 
 4. muotokieli vaikuttavat, miltä kaulakoru näyttää päälläsi.

Pidätkö enemmän

 • lyhyemmistä vai pitemmistä ketjuista?
 • ohuemmista vai paksummista ketjuista?
 • pienemmistä vai isommista riipuksista?
 • minkätyyppisestä muotokielestä? Pyöreistä muodoista vai suorista muodoista?