Korun hoito-ohjeet

Korun puhdistus

Haluatko, että korusi säilyvät kauniina ja hyväkuntoisina kauan?

Korujen säännöllinen hoito kannattaa tehdä, sillä hoito sekä pidentää korujen käyttöikää, että saa korut pysymään kauniina. Korut oikeastaan muistuttavat siinä mielessä vaatteita, säännöllinen pesu ja huolto on tarpeellista käyttöiän kannalta.

5 tärkeintä asiaa korujen käytössä:


1) Ota korut pois päältä tarvittaessa, esim. pihatöissä

Yksinkertaisinta ja tehokkainta on luonnollisesti ottaa korut väliaikaisesti pois päältä niissä tilanteissa, joissa likaantumista on vaikea välttää. Pihatöiden ja kodin siivouksen aikana korujen käyttö ei tietysti muutoinkaan ole suositeltavaa. Lika- ja rasvatahrat saa toki puhdistettua useimmiten pelkällä vedellä ja liinalla, mutta varsinkin luonnonkivi on herkkä voimakkaille puhdistuskemikaaleille. Samaten desinfiointiaineet saattavat tummentaa hopean läikikkääksi. 

2) Vältä kosmeettisten tuotteiden joutumista koruihin

Kosmetiikkatuotteiden ja kemikaalien, kuten esim. hiuslakan, hajuveden ja aurinkorasvan, on tarpeellista kuivua kunnolla ennen korujen asettamista. Korun pinnan kanssa tekemisiin jouduttuaan ne saavat aikaan kemiallisen reaktion ilman hapen kanssa. Tällöin esim. hopeakoru usein tummuu. Erityinen varoaika on kesällä, kun korkea lämpötila aktivoi lisää reaktiota yhdessä ihon hikoamisesta erittyvien suolojen kanssa. Hiuslakka myös kertyy korun pintaan sameaksi kerrokseksi jolloin korun alkuperäinen kiiltävyys häviää. Saman himmeneminen aiheutuu, jos koruhin kuivuu shampoo- tai hoitoainejäämiä suihkun jäljiltä. 

Muistathan laittaa korut päälle vasta viimeisenä:
Pue ensin vaatteet päälle. Meikkaa, käytä hiustuotteita kuten hiuslakkaa ja lopuksi sujauta hajuvettä ja anna kuivua kunnolla. Vasta sen jälkeen on korujen vuoro.

3) Ota korut pois ennen suihkua, saunaa tai uimista

Suihkussa on korujen kannalta kaksi ongelmaa. Ensinnäkin siellä käytetään shampoota ja hoitoainetta, joita helposti jää korujen koloihin, jos niitä ei huuhdella todella huolellisesti.

Toisena ongelmana on itse vesi. Osassa koruja käytetään liimaa korun eri osien yhdistämiseen. Riippuen liiman laadusta se saattaa pikku hiljaa liueta pois aiheuttaen mm. kivien irtoamista. Tämä ongelma lisääntyy saunassa, jossa mukaan yhtälöön tulee lämpö. Myös tiskaus on samalla tapaa sormuksille haitallista. Tiskiaineet vielä lisäävät veden liuottavaa vaikutusta.

Uiminen: Varsinkin uimahalleissa, jossa veteen on lisätty klooria, kannattaa korut riisua pois. Lisäksi sormusten kanssa (varsinkin jos sormus on vähänkään löysä) kannattaa olla erityisen varovainen, etteivät ne vahingossa putoa pois. Uima-altaassa on usein viileää vettä, jolloin sormet kutistuvat hieman.

Myöskään hiki ei tee koruille hyvää. Jos harrastat hikiliikuntaa, kannattaa ainakin kaulakorut ottaa pois. Vähänkään isompi kaulakoru on myös epämielyttävä, jos se pomppii liikunnan tahdissa. Korvalehdistä ja sormista harvemmin kukaan hikoilee.

4) Huolla korujasi säännöllisesti

  • Pyyhi korut kostealla liinalla, esim mikroliinalla tai flanellilla.
  • Tarvittaessa, jos koru on likaantunut paljon, käytä sen puhdistamiseen hyvin mietoa astianpesuainetta.
  • Hopeakorut tummuvat ajan mittaan. Tummumisen nopeus ja määrä riippuu ihosi pH-arvosta. Pyyhi hopeakorut säännöllisin väliajoin hopeankiilloitusliinalla, niin saat ne jälleen kirkkaaksi.
  • Helminauhat: Käytä helmikoruja säännöllisesti. Helmet pitävät iholla olemisesta. Jos helminauha on likastunut ja joudut kastelemaan sen, anna sen kuivua ennen kuin käytät sitä. Kostea helmisilkki venyy ja kerää likaa.
  • Voit halutessasi pintakäsitellä nahkarannekorut nahanhoitoaineella (= värittömällä kenkäblankilla). Tämä käsittely lisää nahan pintaan suojakerroksen, joka estää nahan likaantumista sekä kulumista.

5) Tee koruille “pitkäaikaishuolto” kerran vuodessa

Korut on hyvä puhdistaa ultraääni-pesurilla kerran vuodessa. Ultraääni pesu on hellävarainen puhdistusmenetelmä. Ultraäänipesurin puhdistusliuos värähtelee korkealla taajuudella (35-45 kHz), mikä irrottaa pienimmätkin likahiukkaset korujen vaikeapääsyisistä koloista. Ultraäänipuhdistus sopii hyvin mm. kulta, hopea ja timanttikoruille. Huokoisten materiaalien esim korukivien ja helmien kanssa kannattaa olla varovainen.