Haluatko, että korusi säilyvät kauniina ja hyväkuntoisina kauan?

Niin minäkin haluan. Taika-korut ovat kauniin ihania, monet varsinaisia klassikoita. Toivon, että ne ilahduttavat sinua pitkään. On kuitenkin tärkeätä ymmärtää, että korut ovat samanlaisia kuin vaatteet: käyttämällä koruja oikein ja huoltamalla niitä säännöllisesti pystyt pidentämään korujen käyttöikää huomattavasti.

5 tärkeintä asiaa korujen käytössä

1) Vältä koruja likaantumasta

Korut niinkuin vaatteetkin keräävät likaa ympäristöstä. Vältä “likaisia” töitä, esim pihatöitä korujen kanssa. Ole huolellinen myös keittiössä. Siellä lentää mm. rasvahiukkasia ja on mahdollisuus vaikka mihin katastrofiin. Itse otan aina sormukset ja rannekorut pois ruokaa laittaessa ja tiskatessa.

Kaikkea likaa ei voi valitettavasti välttää. Esim iho erittää rasvaa, joka pikku hiljaa alkaa kertymään korun pinnalle.

2) Vältä kosmeettisten tuotteiden joutumista koruihin

Kosmeettiset tuotteet ja kemikaalit ovat hyvin haitallisia koruille. Hiuslakka, hajuvesi ja aurinkorasva ovat yksiä pahimmista, mutta myös muut kosmeettiset tuotteet aiheuttavat tuhoja, kun ne korun pinnalle päästyään saavat aikaan kemiallisen reaktion ilman hapen kanssa. Tällöin esim hopeakoru usein tummuu. Varsinkin kesällä, kun on lämmin / kuuma (lämpötila jo itsessään aktivoi reaktiota) ja kun 'kemikaalikoktailiin' vielä lisätään hien suolat, on reaktiot usein voimakkaammat kuin viileämmässä.

Lisäksi kemikaalit kuten hiuslakka, hajuvesi, mutta myös shampoo, hoitoaine yms kerääntyvät korun pinnalle pieneksi kerrokseksi. Kerros on hyvin pieni, mutta kun niitä tulee riittävän monta, ne himmentävät korun kiiltoa.

Muistathan laittaa korut päälle vasta viimeisenä:
Pue ensin vaatteet päälle. Meikkaa, käytä hiustuotteita kuten hiuslakkaa ja lopuksi sujauta hajuvettä. Vasta sen jälkeen on korujen vuoro.

3) Ota korut pois ennen suihkua, saunaa tai uimista

Suihkussa on korujen kannalta kaksi ongelmaa. Ensinnäkin siellä käytetään shampoota ja hoitoainetta, joita helposti jää korujen koloihin, jos niitä ei huuhdella todella huolellisesti.

Toisena ongelmana on itse vesi. Osassa koruja käytetään liimaa korun eri osien yhdistämiseen. Riippuen liiman laadusta se saattaa pikku hiljaa liueta pois aiheuttaen mm. kivien irtoamista. Tämä ongelma lisääntyy saunassa, jossa mukaan yhtälöön tulee lämpö. Myös tiskaus on samalla tapaa sormuksille haitallista. Tiskiaineet vielä lisäävät veden liuottavaa vaikutusta.

Uiminen: Varsinkin uimahalleissa, jossa veteen on lisätty klooria, kannattaa korut riisua pois. Lisäksi sormusten kanssa (varsinkin jos sormus on vähänkään löysä) kannattaa olla erityisen varovainen, etteivät ne vahingossa putoa pois. Uimassa on usein viileää vettä, jolloin sormet pienenevät hieman.

Myöskään hiki ei tee koruille hyvää. Jos harrastat hikiliikuntaa, kannattaa ainakin kaulakorut ottaa pois. Vähänkään isompi kaulakoru on myös epämielyttävä, jos se pomppii liikunnan tahdissa. Korvalehdistä ja sormista harvemmin kukaan hikoilee.

4) Huolla korujasi säännöllisesti

  • Pyyhi korut kostealla liinalla, esim mikroliinalla tai flanellilla.
  • Tarvittaessa, jos koru on likaantunut paljon, käytä sen puhdistamiseen hyvin mietoa astianpesuainetta.
  • Hopeakorut tummuvat ajan mittaan. Tummumisen nopeus ja määrä riippuu ihosi pH-arvosta. Pyyhi hopeakorut säännöllisin väliajoin hopeankiilloitusliinalla, niin saat ne jälleen kirkkaaksi.
  • Helminauhat: Käytä helmikoruja säännöllisesti. Helmet pitävät iholla olemisesta. Jos helminauha on likastunut ja joudut kastelemaan sen, anna sen kuivua ennen kuin käytät sitä. Kostea helmisilkki venyy ja kerää likaa.
  • Voit halutessasi pintakäsitellä nahkarannekorut nahanhoitoaineella (= värittömällä kenkäblankilla). Tämä käsittely lisää nahan pintaan suojakerroksen, joka estää nahan likaantumista sekä kulumista.

5) Tee koruille “pitkäaikaishuolto” kerran vuodessa

Korut on hyvä puhdistaa ultraääni-pesurilla kerran vuodessa. Ultraääni pesu on hellävarainen puhdistusmenetelmä. Ultraäänipesurin puhdistusliuos värähtelee korkealla taajuudella (35-45 kHz), mikä irrottaa pienimmätkin likahiukkaset korujen vaikeapääsyisistä koloista. Ultraäänipuhdistus sopii hyvin mm. kulta, hopea ja timanttikoruille. Huokoisten materiaalien esim korukivien ja helmien kanssa kannattaa olla varovainen.