SORMUKSEN VALINTA - 5 ASKELTA

Sormuksen valinta

Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta?

Tuntuuko sinusta, että jostakin syystä, sormukset eivät vain sovi sinulle? Kyllä muille, mutta ei minun ”nakkisormilleni”? Miksi jotkut sormukset näyttävät todella kauniilta toisen ihmisen sormessa, kun taas toiselle ne eivät sovi lainkaan?

Jatka lukemista: Tämä artikkeli kertoo sinulle, miten valita oikea sormus juuri sinun sormimallillesi.

ISO-, PIENI- VAI NAKKISORMINEN? ISOT NIVELET?

Sormia on erilaisia. On isosormisia ja pienisormisia ihmisiä ja kaikkea siltä väliltä. On jokseenkin lisäksi ymmärrettävää, että käden eri sormet ovat eri kokoisia. Etusormi on erilainen ja -kokoinen kuin keskisormi tai nimetön, puhumattakaan peukalosta tai pikkurillistä. Suurella osalla meistä (oikeakätisillä) on myös oikean käden sormet isommat kuin mitä vastaavat vasemman käden sormet. Tämä johtuu siitä, että teemme oikeakätisinä oikealla kädellä huomattavasti enemmän, jolloin käden ja sormien lihakset vahvistuvat eli tulevat isommiksi.

Sen lisäksi, että eri sormet ovat eri kokoisia, sormet ovat myös eri mallisia. On ohuita ja paksuja sormia. Nakkisormia, porkkanasormia. Suurilla nivelillä, pienillä nivelillä. On siroja sormia sekä kunnon “työmiehen” sormia (joka ei välttämättä tarkoita, että sormet olisivat isot).

Sen lisäksi että sormia on erilaisia, on myös valtava määrä erilaisia sormuksia. Taitoa on valita juuri oikea sormustyyppi oikealle sormimallille.

 

SORMUKSEN VALINTA - 5 ASKELTA

1) VALITSE SORMI

Kaikki sormet ovat erikokoisia. Sormusta valitessa tärkeintä on aluksi päättää, kumpaan käteen ja mihin sormeen haluaa sormuksen.

Määrällisesti sormuksia käytetään eniten nimettömässä. Nimetön ei ole vain kihla- tai vihkisormuksen sormi, vaan nimetön toimii hyvin myös “normaalina” sormus-sormena. Keskisormi on myös hyvin suosittu sormus-sormi. Etusormi seuraa perässä enenemässä määrin. Lisäksi peukaloon ja pikkurilliin halutaan myös sormuksia.

 

2) MITTAA SORMEN / SORMUKSEN KOKO

Sormusta ostaessa on tärkeä valita oikea koko, sellainen joka istuu hyvin, mutta ei kiristä eikä putoa.
Kapeanmallisen sormuksen tulee olla tiukka, varsinkin jos sormuksessa on kivi, jolloin sormus ei pääse “pyörimään”. Leveä sormus taas vaatii n. puolinumeroa isomman koon kuin kapea sormus.

Sormuksen mittaus

Ammattimaisesti sormet mitataan sormusmittarenkailla. Jos sinulla on vanha, oikeankokoinen sormus mukanasi, voidaan käyttää myös sormusmittapuikkoa.

Kotioloissa oikean koon selvittäminen onnistuu esim. työntömitan avulla (kts kuva yllä). Jos kotoa ei löydy työntömittaa, apuna voidaan käyttää sormusmittari -paperia (kts. kuva alla). Napauta allaolevaa kuvaa, niin saat ladattua sormusmittarin itsellesi.

Sormusmitat

Suomessa ja Euroopassa yleisesti käytetty mittastandardi antaa mitaksi esim 17 mm tai 17,5 mm. Tämä kertoo sormuksen sisähalkaisijan millimetreinä. Toinen yleisesti käytetty mittayksikkö antaa mitaksi esim 54 tai 56. Se kertoo sormuksen sisäkehän pituuden eli sormen paksuuden millimetreinä.

Allaolevasta taulukosta näet näiden mittayksiköiden vastaavuuden. Taika-korujen verkkokaupassa on joka sormuksen kohdalla kerrottu nämä kummatkin sormusmittayksiköt.

Huom! sormen koko vaihtelee.
- Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla tai kun olet syönyt suolaista ruokaa.
- Keskellä päivää ja kylmällä ovat sormet pienimmillään.
- Paras aika sovittaa sormusta on keskellä päivää, huoneen lämmössä.

3) VALITSE SORMUKSEN LEVEYS

Sormuksia on eri levyisiä: 2mm on ohut sormus, 5-6 mm keskileveä ja 10mm + leveä.

Hopeasormus SolitaireHopeasormus-klassikkoRuusukulta-sormus-bubble

PERUSSÄÄNNÖT SORMUKSEN LEVEYDEN VALINNASSA:

Jos sinulla on lyhyet sormet, käytä ohutta sormusta. Jos sinulla taas on pitkät sormet, sinulle sopii hyvin myös leveämpi sormus. Jos sinulla on kapeat, pienet sormet, ohut sormus on parempi. Jos taas sinulla on paksummat sormet, on parempi valita massiivisempi (leveämpi ja/tai paksumpi) sormus.

Alla näet neljä sormimallia ja niihin sopivat sormukset.

A) NORMAALISORMET

- Nimettömäsi on 17 – 18, 5 mm (sormuksen sisähalkaisija millimetreinä)
- Ole onnellinen, jos sinulla on “normaalit” sormet. Niihin sopii melkein mikä vain sormus, sekä kapea, keskileveä että leveä sormus.
- Jos sormesi ovat pitkät, valitse leveämpi sormus.
- Jos sormesi ovat paksummat, valitse sormus, jossa on enemmän volyymiä, tämä tarkoittaa sekä leveyttä että myös sormuksen paksuutta.
- Kummallista kyllä, 85% naisista, jolla on ihan normaalit sormet, kokevat ne “nakkisormiksi”. Jos kuulut tähän ryhmään, lopeta sormiesi väheksyminen ja osta itsellesi sormus, joka saa sormesi näyttämään kauniilta. :)

B1) ”PIENET SORMET” – NORMAALIT

- Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm (tai jopa pienemmät)
- Sinulle sopii parhaiten kapea sormus (2 mm), korkeintaan keskileveä (5mm). Sinulle sopivat sormukset ovat yleensä siroja.
- Poikkeuksena ovat pienet sormet, jotka samalla ovat kuin “työmiehen sormet”, eli “grouvit”. Sormet, jotka pienestä koostaan huolimatta ovat “kolkot”, eikä niissä ei ole mitään herkkää. Tosi kummallinen yhdistelmä, mutta jos sinulla on tällaiset sormet, tunnistat varmasti ne tästä kuvauksesta. Tälläisiin sormiin ei sovi mitkään sirot sormukset. Yleensä parhain valinta on leveä, yksinkertainen sormus.

B2) PIENET SORMET, MUTTA PITKÄT

- Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm.
- Vaikka sormesi ovat pienet (=kapeat), niin koska ne ovat pidemmät, sinulle sopii parhaiten keskileveä (5mm) tai leveä (10mm) sormus.
- Nämä sormet ovat ns. pianonsoittajan sormet, jollaiset kaikki haluaisivat.

C) PAKSUT SORMET

- Nimettömäsi on 19 mm tai isompi
- Sinulle sopii parhaiten keskileveä sormus, mutta tärkeätä on, että sormuksessa on massaa, eli että sormus ei ole hyvin ohut.
- Leveä sormus ei ole sinulle niinkään optimaalinen
- Paksusormisilla ongelmana yleensä on, että monia sormusmalleja saa vain 19mm:n kokoon asti. Tästä linkistä näet Taika-korujen suuremmat sormusmallit.

D) ONGELMASORMET

- Ongelmasormisia ovat ne, joiden nivelosa on leveämpi kuin sen takana oleva “sormuskohta”.
- Ongelma kulminoituu siihen, että jos sormuksen saa läpi nivelen kohdasta, se pyörii helposti ympyrää “sormuskohdassa”.
- Sinulle sopii parhaiten keskileveä tai leveä sormus. V-mallinen sormus on optimaalinen. Se on alhaalta kapeampi kuin päältä
- Jos sinulla on nivelrikko ja nivelesi ovat todella isot (ja kasvavat), sinulle parhain sormus malli on säädettävä (aukinainen sormus). Samanlainen jollaisia käytetään varvassormuksina.

Hopeasormus-rantakivet-leveäKorukivi-hopeasormusHopeasormus-Filigraani-musta

4) VALITSE SORMUKSESI TYYLI.

Tyyli on hyvin pitkälle makuasia. Osa pitää enemmän moderneista sormuksista, osa taas klassisista yksirivisormuksista tai yhden kiven sormuksista. Osa pitää hyvin isoista sormuksista. Osa ajattelee niiden olevan “tiellä” normaalissa elämässä.
- Vinkki: Monelle “normaalisormiselle” sopii hyvin allaolevanmalliset sormukset. Ne saavat sormesi näyttämään kapeammilta ja sirommilta.

 

5) VALITSE SORMUKSEN MATERIAALI

Suosittuja sormuksen materiaaleja ovat
- Hopea (sterlinghopea, jonka leima on 925, siksi sitä usein kutsutaan myös 925 hopeaksi)
- Keltakulta 18K, 14K ja 10K (Mitä pienempi karaattimäärä on, sitä vähemmän kullassa on puhdasta kultaa ja sitä kestävämpi sormus on. Puhdas kulta on materiaalina hyvin pehmeää.)
- Valkokulta
- Platina

Materiaalin valintaan vaikuttavat sekä materiaalin väri että käytettävissä oleva rahamäärä. Eri materiaaleilla on erilaisia etuja ja haittoja.

Hopea esimerkiksi tummuu ajan mittaan. Siksi sitä pitää kiillottaa hopeanpuhdistusaineella / - liinalla säännöllisin väliajoin. Osa hopea sormuksista on pintakäsitelty rhodiumilla eli rhodioitu. Rhodiumin väri on astetta tummempi kuin hopean. Sitä käytetään paljon koruissa, koska se ei tummu. Rhodium-pintakäsittely kuluu kuitenkin ajan myötä. Yleensä suositellaan, että sormus rhodioidaan uudestaan 3-5 vuoden jälkeen. Hopeasormuksille, jotka ovat rhodioituja, tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeää, koska rhodiumin alta paljastuva hopea on suurinpiirtein saman väristä.

Valkokulta on metalliseos, jossa on puhtaan kullan (Ag) lisäksi muita metalleja. Mm. palladiumia, hopeaa ja platinaa käytetään valkokullassa tuomaan vaalea sävy. Kullan (sekä valkokullan että keltakullan) karaattimäärä muodostuu siitä, kuinka paljon puhdasta kultaa metalliseoksessa on. Valkokulta pintakäsitellään yleensä rhodiumilla. Rhodiumin väri oli siis noin asteen tummempi kuin hopea. Valkokultasormuksissa rhodium-pintakäsittelyn uusiminen 3-5 vuoden välein on tärkeää, koska rhodiumin kuluessa pois kullan keltaisuus alkaa tulla läpi, ja sormus näyttää helposti likaiselta

Kun ymmärrät sormuksen valinnan perusasiat, sormuksen valinta ei olekaan vaikeaa. Tästä linkistä pääset Taika-korujen laajaan sormusvalikoimaan. Valitse omasi ja tee sormistasi vieläkin kauniimmat.