Ilmainen toimitus Suomessa yli 59€ tilauksiin!

0

Ostoskorisi on tyhjä

NAISTEN KORUT
 • MIESTEN KORUT
 • LASTEN KORUT
 • INSPIROIDU
 • 5 min

  SORMUKSEN VALINTA - 5 ASKELTA

  Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta?

  Tuntuuko sinusta, että jostakin syystä, sormukset eivät vain sovi sinulle? Kyllä muille, mutta ei minun ”nakkisormilleni”? Miksi jotkut sormukset näyttävät todella kauniilta toisen ihmisen sormessa, kun taas toiselle ne eivät sovi lainkaan?

  Jatka lukemista: Tämä artikkeli kertoo sinulle, miten valita oikea sormus juuri sinun sormillesi.

  ISOT-, PIENET- VAI NAKKISORMET? 

  Sormia on erilaisia. On isosormisia ja pienisormisia ihmisiä ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi käden eri sormet ovat eri kokoisia. Etusormi on erilainen ja -kokoinen kuin keskisormi tai nimetön, puhumattakaan peukalosta tai pikkurillistä.

  Suurella osalla meistä (oikeakätisillä) on oikean käden sormet isommat kuin mitä vastaavat vasemman käden sormet. Tämä johtuu siitä, että teemme oikeakätisinä oikealla kädellä huomattavasti enemmän, jolloin käden ja sormien lihakset vahvistuvat eli tulevat isommiksi.

  Sen lisäksi, että eri sormet ovat eri kokoisia, sormet ovat myös eri mallisia. On ohuita ja paksuja sormia. Nakkisormia, porkkanasormia. Suurilla nivelillä, pienillä nivelillä. On siroja sormia sekä kunnon “työmiehen” sormia (joka ei välttämättä tarkoita, että sormet olisivat isot).

  Sormia on siis erilaisia. On myös valtava määrä erilaisia sormuksia. Taitoa on valita juuri oikea sormustyyppi sinun sormillesi. 

  TEE NÄIN: VIISI ASKELTA SORMUKSEN VALINTAAN

  1) VALITSE SORMI

  Kaikki sormet ovat erikokoisia. Sormusta valitessa tärkeintä on aluksi päättää, kumpaan käteen ja mihin sormeen haluaa sormuksen.

  Määrällisesti sormuksia käytetään eniten nimettömässä. Nimetön ei ole vain kihla- tai vihkisormuksen sormi, vaan nimetön toimii hyvin myös “normaalina” sormus-sormena. Keskisormi on myös hyvin suosittu sormus-sormi. Etusormi seuraa perässä kasvamassa määrin. Lisäksi peukaloon ja pikkurilliin halutaan myös sormuksia.

  2) MITTAA SORMEN / SORMUKSEN KOKO

  Sormusta ostaessa on tärkeä valita oikea koko, sellainen joka istuu hyvin, mutta ei kiristä eikä putoa.

  Kapeanmallisen sormuksen tulee olla tiukka, varsinkin jos sormuksessa on kivi, jolloin sormus ei pääse “pyörimään”. Leveä sormus taas vaatii useimmiten noin puolinumeroa isomman koon kuin kapea sormus.   Ammattimaisesti sormet mitataan sormusmittarenkailla. Jos sinulla on vanha, oikeankokoinen sormus mukanasi, voidaan käyttää myös sormusmittapuikkoa.

  Kotioloissa oikean koon selvittäminen onnistuu esim. työntömitan avulla (kts kuva yllä). Jos kotoa ei löydy työntömittaa, apuna voidaan käyttää sormusmittari -paperia (kts. kuva alla).    Suomessa yleisesti käytetty mittastandardi antaa mitaksi esim. 17 mm tai 17,5 mm. Tämä kertoo sormuksen sisähalkaisijan millimetreinä. Euroopassa vielä yleisempi käytetty mittayksikkö antaa mitaksi esim 54 tai 56. Se kertoo sormuksen sisäkehän pituuden eli sormen paksuuden millimetreinä.

  Allaolevasta taulukosta näet näiden mittayksiköiden vastaavuuden. Taika-korujen verkkokaupassa on joka sormuksen kohdalla kerrottu nämä kummatkin sormusmittayksiköt. Pienempi arvo on sisähalkaisija (mm), suurempi arvo sisäkehän pituuus (mm) eli sormen paksuus. 

  Sisähalkaisija /  Sisäkehä

  16,0 mm = 50 mm
  16,5 mm = 52 mm
  17,1 mm = 54 mm
  17,7 mm = 56 mm
  18,3 mm = 58 mm
  19,0 mm = 60 mm
  19,7 mm = 62 mm
  20,4 mm = 64 mm

  Huom! sormen koko vaihtelee alati:

  • Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla tai kun olet syönyt suolaista ruokaa.
  • Keskellä päivää ja kylmällä ovat sormet pienimmillään.
  • Paras aika sovittaa sormusta on keskellä päivää, huoneen lämmössä.

  3) VALITSE SORMUKSEN LEVEYS

  Sormuksia on eri levyisiä: 1-3 mm on ohut sormus, 4-8 mm keskileveä ja >9 mm on leveä sormus. Leveydellä tarkoitetaan rungon leveyttä! Esim. 2 mm kapeassa rungossa oleva 8 mm kivi on silti kapea sormus. 

  Esimerkki kapeasta, keskileveästä ja leveästä sormuksesta alla:  PERUSSÄÄNNÖT SORMUKSEN LEVEYDEN VALINNASSA:

  Jos sinulla on lyhyet sormet, käytä ohutta sormusta. Jos sinulla taas on pitkät sormet, sinulle sopii hyvin myös leveämpi sormus. Jos sinulla on kapeat, pienet sormet, ohut sormus on parempi. Jos taas sinulla on paksummat sormet, on parempi valita massiivisempi (leveämpi ja/tai paksumpi) sormus.

  A) NORMAALISORMET

  • Nimettömäsi on 17 – 18, 5 mm (sormuksen sisähalkaisija millimetreinä)
  • Voit olla onnellinen, jos sinulla on “normaalit” sormet. Niihin sopii melkein mikä vain sormus, sekä kapea, keskileveä että leveä sormus.
  • Jos sormesi ovat pitkät, valitse leveämpi sormus.
  • Jos sormesi ovat paksummat, valitse sormus, jossa on enemmän volyymiä, tämä tarkoittaa sekä leveyttä että myös sormuksen paksuutta.
  • Lienee universaalia, että 85% naisista, jolla on ihan normaalit sormet, kokevat ne “nakkisormiksi”. Jos kuulut tähän ryhmään, lopeta sormiesi väheksyminen ja osta itsellesi sormus, joka saa sormesi näyttämään kauniilta. :)

  B) ”PIENET SORMET” – NORMAALIT

  • Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm (tai jopa pienemmät)
  • Sinulle sopii parhaiten kapea sormus (2 mm), korkeintaan keskileveä (5mm). Sinulle sopivat sormukset ovat yleensä siroja.
  • Poikkeuksena ovat pienet sormet, jotka samalla ovat kuin “työmiehen sormet”, eli “grouvit”. Sormet, jotka pienestä koostaan huolimatta ovat “kolkot”, eikä niissä ei ole mitään herkkää. Tosi kummallinen yhdistelmä, mutta jos sinulla on tällaiset sormet, tunnistat varmasti ne tästä kuvauksesta. Tälläisiin sormiin ei sovi mitkään sirot sormukset. Yleensä parhain valinta on leveä, yksinkertainen sormus.

  C) PIENET SORMET, MUTTA PITKÄT

  • Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm. 
  • Vaikka sormesi ovat pienet (=kapeat), niin koska ne ovat pidemmät, sinulle sopii parhaiten keskileveä (5mm) tai leveä (10mm) sormus. 
  • Nämä sormet ovat ns. pianonsoittajan sormet, jollaiset kaikki haluaisivat.

  D) PAKSUT SORMET

  - Nimettömäsi on 19 mm tai isompi
  - Sinulle sopii parhaiten keskileveä sormus, mutta tärkeätä on, että sormuksessa on massaa, eli että sormus ei ole hyvin ohut.
  - Erittäin leveä sormus ei ole sinulle erityisen suositeltava
  - Paksusormisilla ongelmana yleensä on, että monia sormusmalleja saa vain 19 mm:n kokoon asti. Allaolevasta linkistä näet PLUS -koon sormukset:


  PLUS-koko sormukset

  E) ONGELMASORMET

  • Ongelmasormisia ovat ne, joiden nivelosa on leveämpi kuin sen takana oleva “sormuskohta”.
  • Ongelma kulminoituu siihen, että jos sormuksen saa läpi nivelen kohdasta, se pyörii helposti ympyrää “sormuskohdassa”.
  • Sinulle sopii parhaiten keskileveä tai leveä sormus. V-mallinen sormus on optimaalinen. Se on alhaalta kapeampi kuin päältä
  • Jos sinulla on nivelrikko ja nivelesi ovat todella isot (ja kasvavat), sinulle parhain sormus malli on säädettävä (aukinainen sormus). Samanlainen jollaisia käytetään varvassormuksina.

  4) VALITSE SORMUKSESI TYYLI

  Tyyli on hyvin pitkälle makuasia. Osa pitää enemmän moderneista sormuksista, osa taas klassisista yksirivisormuksista tai yhden kiven sormuksista. Osa pitää hyvin isoista sormuksista. Osa ajattelee niiden olevan “tiellä” normaalissa elämässä.  5) VALITSE SORMUKSEN MATERIAALI

  Suosittuja sormuksen materiaaleja ovat

  • Hopea (Huom! sterlinghopea = 925 hopea. Rakkaalla lapsella on monta nimeä...)
  • Keltakulta 18K, 14K ja 10K (Mitä pienempi karaattimäärä on, sitä vähemmän kullassa on puhdasta kultaa. Teoriassa suurempi kovetteen ja lisämetallien osuus tekee sormuksesta kovemman, mutta käytännössä 18 K sormus kestää aikaa paremmin sitkeän rakenteensa ansiosta)
  • Valkokulta
  • Platina

  Materiaalin valintaan vaikuttavat sekä materiaalin väri että käytettävissä oleva rahamäärä. Eri materiaaleilla on erilaisia etuja ja haittoja.

  Hopea esimerkiksi tummuu ajan mittaan. Siksi sitä pitää kiillottaa hopeanpuhdistusaineella / - liinalla säännöllisin väliajoin. Osa hopea sormuksista on pintakäsitelty rodiumilla eli rodioitu. Rodiumin väri on yhtä astetta tummempi kuin hopean. Sitä käytetään enenevässä määrin hopeakoruissa, koska se antaa kauniin syvän kiillon ja ehkäisee hopeaa tummumasta. Rodium-pintakäsittely kuluu kuitenkin ajan myötä mekaanisessa, hankaavassa rasituksessa. Yleensä suositellaan, että sormus rodioidaan uudestaan 3-5 vuoden jälkeen. Hopeasormuksille, jotka ovat rodioituja, tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeää, koska rodiumin alta paljastuva hopea on melko lailla samanvärinen.

  Valkokulta on metalliseos, jossa on puhtaan kullan (Ag) lisäksi muita metalleja. Mm. palladiumia, hopeaa ja platinaa käytetään valkokullassa tuomaan vaalea sävy. Kullan karaattimäärä muodostuu siitä, kuinka paljon puhdasta kultaa metalliseoksessa on. Valkokulta pintakäsitellään yleensä rodiumilla jotta aikaansaadaan tasavärisyys ja kaunis kiilto. Rodiumin väri on siis noin asteen tummempi kuin hopea. Valkokultasormuksissa rodium-pintakäsittelyn uusiminen 3-5 vuoden välein on tärkeää, koska rhodiumin kuluessa pois kullan keltaisuus alkaa tulla läpi, ja sormus näyttää helposti likaiselta.

  Kun ymmärrät sormuksen valinnan perusasiat, sormuksen valinta ei olekaan vaikeaa. 

  Allaolevasta linkistä pääset Taika-korujen sormusvalikoimaan. Valitse omasi ja tee sormistasi vieläkin kauniimmat.

  Koruterveisin

  - Riikka


  Paina tästä, niin näet sormusvalikoimamme.

   

  Sormuksen valintaopas

  Sormuksen valintaopas

  5 min

  Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta?
  Tuntuuko sinusta, että jostakin syystä sormukset eivät vain sovi sinulle? Tämä artikkeli kertoo miten valita oikea sormus juuri sinun sormillesi.

  Lue lisää
  Korumateriaalit ja allergia

  Korumateriaalit ja allergia

  5 min

  Saatko uusista korvakoruista punoitusta tai kutinaa? Aiheuttaako kaulakorun metalli ärsytystä niskassa? Mitkä ovat turvalliset korumateriaalit, jotka eivät aiheuta allergioita? Vinkit koruallergioiden välttämiseksi.

  Lue lisää
  Korukivi-korut

  Korukivet - mitä ne ovat ja mitä ne kertovat

  3 min

  Korukivet ja korukivi-korut ovat ihastuttavan kauniita itsessään. Niiden sanotaan lisäksi viestittävän merkityksiä sekä voimaannuttavan käyttäjäänsä.

  Lue lisää