Sormuksen valintaopas
• Riikka Vermas

Sormuksen valintaopas


MITEN VALITA OIKEA SORMUS?

Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta? Miksi jotkut sormukset sormessa kauniilta ja toiset eivät niinkään? Tämä artikkeli kertoo sinulle, miten valitset juuri oikean sormuksen.

Sormet ovat erikokoisia

On pienisormisia ja isosormisia henkilöitä, ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi käden eri sormet ovat eri kokoisia.

Suurella osalla meistä (oikeakätisillä) on oikean käden sormet isommat kuin mitä vastaavat vasemman käden sormet. Tämä johtuu siitä, että teemme oikeakätisinä oikealla kädellä huomattavasti enemmän, jolloin käden ja sormien lihakset vahvistuvat eli tulevat isommiksi.

Lisäksi on ohuita "porkkanasormia" ja "vahvoja työmiehen sormia". Sormien mittasuhteet ovat erilaisia. Sormien nivelten koko vaihtelee ja nivel saattaa vaikuttaa paljonkin sormuksen istuvuuteen.

Vaatii siis pientä vaivannäköä ja huolellisuutta valita juuri oikea sormus.

TEE NÄIN: VIISI ASKELTA SORMUKSEN VALINTAAN

1) VALITSE SORMI

Tärkeintä on aluksi päättää, kumpaan käteen ja mihin sormeen sormuksen haluaa.

Määrällisesti sormuksia käytetään eniten nimettömässä. Nimetön ei ole vain kihla- tai vihkisormuksen sormi, vaan nimetön toimii hyvin myös “normaalina” sormus-sormena. Keskisormi ja etusormi ovat nimettämän ohella suosittuja. Myös peukalolla ja pikkurillillä on kannattajansa.

2) MITTAA SORMEN / SORMUKSEN KOKO

Oikea sormuksen koko on sellainen joka istuu riittävän tiukasti mutta silti mukavasti.

Kapean sormuksen on hyvä olla tiukempi kuin leveän. Tämä korostuu kivisormuksissa - kukaan ei halua kiven "pyörivän" sormessa. Leveä sormus taas vaatii useimmiten noin yhtä kokoa suuremman koon


Mittaaminen kotona:
a) Työntömitan avulla voit mitata vanhan sormuksen koon (kts kuva yllä). Työntömittoja saa edullisesti esim. rautakaupoista.

b) Voit tilata meiltä muovisen sormusmitan. Sormusmitalla voit mitata kaikkien sormien koon kätevästi

Suomessa yleisesti käytetty mittastandardi antaa mitaksi esim. 17 mm tai 17,5 mm. Tämä kertoo sormuksen sisähalkaisijan millimetreinä. Euroopassa vielä yleisempi käytetty mittayksikkö antaa mitaksi esim 54 tai 56. Se kertoo sormuksen sisäkehän pituuden eli sormen paksuuden millimetreinä.

Allaolevasta taulukosta näet näiden mittayksiköiden vastaavuuden. Taika-korujen verkkokaupassa on joka sormuksen kohdalla kerrottu nämä kummatkin sormusmittayksiköt. Pienempi arvo on sisähalkaisija (mm), suurempi arvo sisäkehän pituuus (mm) eli sormen paksuus. 

Sisähalkaisija /  Sisäkehä

16,0 mm = 50 mm
16,5 mm = 52 mm
17,1 mm = 54 mm
17,7 mm = 56 mm
18,3 mm = 58 mm
19,0 mm = 60 mm
19,7 mm = 62 mm
20,4 mm = 64 mm

Huom! sormen koko vaihtelee alati:

 • Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla tai kun olet syönyt suolaista ruokaa.
 • Keskellä päivää ja kylmällä ovat sormet pienimmillään.
 • Paras aika sovittaa sormusta on keskellä päivää, huoneen lämmössä.

3) VALITSE SORMUKSEN LEVEYS

Sormuksia on eri levyisiä: 1-3 mm on ohut sormus, 4-8 mm keskileveä ja >9 mm on leveä sormus. Leveydellä tarkoitetaan rungon leveyttä! Esim. 2 mm kapeassa rungossa oleva 8 mm kivi on silti kapea sormus. 

Esimerkki kapeasta, keskileveästä ja leveästä sormuksesta alla:
PERUSSÄÄNNÖT SORMUKSEN LEVEYDEN VALINNASSA:

Jos sinulla on lyhyet sormet, käytä ohutta sormusta. Jos sinulla taas on pitkät sormet, sinulle sopii hyvin myös leveämpi sormus. Jos sinulla on kapeat, pienet sormet, ohut sormus on parempi. Jos taas sinulla on paksummat sormet, on parempi valita massiivisempi (leveämpi ja/tai paksumpi) sormus.

A) NORMAALISORMET
 • Nimettömäsi on 17 – 18, 5 mm (sormuksen sisähalkaisija millimetreinä)
 • Voit olla onnellinen, sillä sormeesi sopii melkein mikä vain sormus, sekä kapea, keskileveä että leveä sormus.
 • Jos sormesi ovat pitkät, valitse leveämpi sormus.
 • Jos sormesi ovat paksummat, valitse sormus, jossa on enemmän volyymiä, tämä tarkoittaa sekä leveyttä että myös sormuksen paksuutta.
 • Lienee universaalia, että 85% naisista, jolla on ihan normaalit sormet, kokevat ne “nakkisormiksi”. Jos kuulut tähän ryhmään, lopeta sormiesi väheksyminen ja osta itsellesi sormus, joka saa sormesi näyttämään kauniilta. :)
B) ”PIENET SORMET” – NORMAALIT
 • Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm (tai jopa pienemmät)
 • Sinulle sopii parhaiten kapea sormus (2 mm), korkeintaan keskileveä (5mm). Sinulle sopivat sormukset ovat yleensä siroja.
 • Poikkeuksena ovat pienet sormet, jotka samalla ovat kuin “työmiehen sormet”, eli “grouvit”. Sormista tuntuu silloin puuttuvan herkkyyttä. Jos sinulla on tällaiset sormet, tunnistat varmasti ne tästä kuvauksesta. Tälläisiin sormiin ei sovi yleensä sirot sormukset. Parhain valinta on leveä, yksinkertainen sormus.
C) PIENET SORMET, MUTTA PITKÄT
 • Nimettömäsi on 15,50 – 16,5 mm. 
 • Vaikka sormesi ovat pienet (=kapeat), niin koska ne ovat pidemmät, sinulle sopii parhaiten keskileveä (5mm) tai leveä (10mm) sormus. 
 • Nämä sormet ovat ns. pianonsoittajan sormet, jollaiset kaikki haluaisivat.
D) PAKSUT SORMET
 • Nimettömäsi on 19 mm tai isompi
 • Sinulle sopii parhaiten keskileveä sormus, mutta tärkeätä on, että sormuksessa on massaa, eli että sormus ei ole hyvin ohut.
 • Erittäin leveä sormus ei ole sinulle erityisen suositeltava
 • Ongelmana monesti on saatavilla olevat sormuskoot. Suurempia kokoja on vähemmän saatavilla.
E) SUURENTUNUT NIVEL
 • Jos nivelen halkaisija on merkittävästi suurempi kuin takana oleva sormen osa, sormuksen malli on tärkeää huomioida. Väärä malli johtaa sormuksen "pyörimiseen"
 • Parhaiten sopii V-mallinen sormus, joka on keskileveä tai leveä. V-mallinen sormus on alhaalta kapeampi, ylhäältä leveämpi. Tämä parantaa sormuksen istuvuutta ja tuntuu tukevammalta sormessa.
 • Jos sinulla on nivelrikko ja nivelesi ovat todella isot (ja kasvavat), sinulle parhain malli on ns. säädettävä sormus

4) VALITSE SORMUKSESI TYYLI

Tyyli on hyvin pitkälle makuasia. Osa pitää enemmän moderneista sormuksista, osa taas klassisista yksirivisormuksista tai yhden kiven sormuksista. Osa pitää hyvin isoista sormuksista. Osa ajattelee niiden olevan “tiellä” normaalissa elämässä.5) VALITSE SORMUKSEN MATERIAALI

Suosittuja sormuksen materiaaleja ovat

 • Hopea ( = 925 hopea = Sterling hopea. Rakkaalla lapsella on monta nimeä)
 • Keltakulta 9k, 14k, 18k (Mitä pienempi karaattimäärä on, sitä vähemmän kullassa on puhdasta kultaa. Teoriassa suurempi kovetteen ja lisämetallien osuus tekee sormuksesta kovemman, mutta käytännössä 18 K sormus kestää aikaa paremmin sitkeän rakenteensa ansiosta)
 • Valkokulta
 • Platina

Materiaalin valintaan vaikuttavat sekä materiaalin väri että käytettävissä oleva rahamäärä. Eri materiaaleilla on erilaisia etuja ja haittoja.

Hopea esimerkiksi tummuu ajan mittaan. Siksi sitä pitää kiillottaa hopeanpuhdistusaineella / - liinalla säännöllisin väliajoin. Osa hopea sormuksista on pintakäsitelty rodiumilla eli rodioitu. Rodiumin väri on yhtä astetta tummempi kuin hopean. Sitä käytetään enenevässä määrin hopeakoruissa, koska se antaa kauniin syvän kiillon ja ehkäisee hopeaa tummumasta. Rodium-pintakäsittely kuluu kuitenkin ajan myötä mekaanisessa, hankaavassa rasituksessa. Yleensä suositellaan, että sormus rodioidaan uudestaan 3-5 vuoden jälkeen. Hopeasormuksille, jotka ovat rodioituja, tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeää, koska rodiumin alta paljastuva hopea on melko lailla samanvärinen.

Valkokulta on metalliseos, jossa on puhtaan kullan (Ag) lisäksi muita metalleja. Mm. palladiumia, hopeaa ja platinaa käytetään valkokullassa tuomaan vaalea sävy. Kullan karaattimäärä muodostuu siitä, kuinka paljon puhdasta kultaa metalliseoksessa on. Valkokulta pintakäsitellään yleensä rodiumilla jotta aikaansaadaan tasavärisyys ja kaunis kiilto. Rodiumin väri on siis noin asteen tummempi kuin hopea. Valkokultasormuksissa rodium-pintakäsittelyn uusiminen 3-5 vuoden välein on tärkeää, koska rhodiumin kuluessa pois kullan keltaisuus alkaa tulla läpi, ja sormus näyttää helposti likaiselta.

Kun ymmärrät sormuksen valinnan perusasiat, sormuksen valinta ei olekaan vaikeaa. 

Allaolevasta linkistä pääset Taika-korujen sormusvalikoimaan. Valitse omasi ja tee sormistasi vieläkin kauniimmat.

SORMUKSET

Koruterveisin

- Riikka