Ilmainen toimitus Suomessa yli 59€ tilauksiin!
Ilmainen toimitus Suomessa yli 59€ tilauksiin!
5 min
Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta?
Tuntuuko sinusta, että jostakin syystä, sormukset eivät vain sovi sinulle? Kyllä muille, mutta ei minun ”nakkisormilleni”? Miksi jotkut sormukset näyttävät todella kauniilta toisen ihmisen sormessa, kun taas toiselle ne eivät sovi lainkaan?
Jatka lukemista: Tämä artikkeli kertoo sinulle, miten valita oikea sormus juuri sinun sormillesi.
Sormia on erilaisia. On isosormisia ja pienisormisia ihmisiä ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi käden eri sormet ovat eri kokoisia. Etusormi on erilainen ja -kokoinen kuin keskisormi tai nimetön, puhumattakaan peukalosta tai pikkurillistä.
Suurella osalla meistä (oikeakätisillä) on oikean käden sormet isommat kuin mitä vastaavat vasemman käden sormet. Tämä johtuu siitä, että teemme oikeakätisinä oikealla kädellä huomattavasti enemmän, jolloin käden ja sormien lihakset vahvistuvat eli tulevat isommiksi.
Sen lisäksi, että eri sormet ovat eri kokoisia, sormet ovat myös eri mallisia. On ohuita ja paksuja sormia. Nakkisormia, porkkanasormia. Suurilla nivelillä, pienillä nivelillä. On siroja sormia sekä kunnon “työmiehen” sormia (joka ei välttämättä tarkoita, että sormet olisivat isot).Kaikki sormet ovat erikokoisia. Sormusta valitessa tärkeintä on aluksi päättää, kumpaan käteen ja mihin sormeen haluaa sormuksen.
Määrällisesti sormuksia käytetään eniten nimettömässä. Nimetön ei ole vain kihla- tai vihkisormuksen sormi, vaan nimetön toimii hyvin myös “normaalina” sormus-sormena. Keskisormi on myös hyvin suosittu sormus-sormi. Etusormi seuraa perässä kasvamassa määrin. Lisäksi peukaloon ja pikkurilliin halutaan myös sormuksia.
Sormusta ostaessa on tärkeä valita oikea koko, sellainen joka istuu hyvin, mutta ei kiristä eikä putoa.
Kapeanmallisen sormuksen tulee olla tiukka, varsinkin jos sormuksessa on kivi, jolloin sormus ei pääse “pyörimään”. Leveä sormus taas vaatii useimmiten noin puolinumeroa isomman koon kuin kapea sormus.
Ammattimaisesti sormet mitataan sormusmittarenkailla. Jos sinulla on vanha, oikeankokoinen sormus mukanasi, voidaan käyttää myös sormusmittapuikkoa.
Kotioloissa oikean koon selvittäminen onnistuu esim. työntömitan avulla (kts kuva yllä). Jos kotoa ei löydy työntömittaa, apuna voidaan käyttää sormusmittari -paperia (kts. kuva alla).
Suomessa yleisesti käytetty mittastandardi antaa mitaksi esim. 17 mm tai 17,5 mm. Tämä kertoo sormuksen sisähalkaisijan millimetreinä. Euroopassa vielä yleisempi käytetty mittayksikkö antaa mitaksi esim 54 tai 56. Se kertoo sormuksen sisäkehän pituuden eli sormen paksuuden millimetreinä.
Allaolevasta taulukosta näet näiden mittayksiköiden vastaavuuden. Taika-korujen verkkokaupassa on joka sormuksen kohdalla kerrottu nämä kummatkin sormusmittayksiköt. Pienempi arvo on sisähalkaisija (mm), suurempi arvo sisäkehän pituuus (mm) eli sormen paksuus.
Sisähalkaisija / Sisäkehä
16,0 mm = 50 mm
16,5 mm = 52 mm
17,1 mm = 54 mm
17,7 mm = 56 mm
18,3 mm = 58 mm
19,0 mm = 60 mm
19,7 mm = 62 mm
20,4 mm = 64 mm
Huom! sormen koko vaihtelee alati:
Sormuksia on eri levyisiä: 1-3 mm on ohut sormus, 4-8 mm keskileveä ja >9 mm on leveä sormus. Leveydellä tarkoitetaan rungon leveyttä! Esim. 2 mm kapeassa rungossa oleva 8 mm kivi on silti kapea sormus.
Esimerkki kapeasta, keskileveästä ja leveästä sormuksesta alla:
Jos sinulla on lyhyet sormet, käytä ohutta sormusta. Jos sinulla taas on pitkät sormet, sinulle sopii hyvin myös leveämpi sormus. Jos sinulla on kapeat, pienet sormet, ohut sormus on parempi. Jos taas sinulla on paksummat sormet, on parempi valita massiivisempi (leveämpi ja/tai paksumpi) sormus.
A) NORMAALISORMET
B) ”PIENET SORMET” – NORMAALIT
C) PIENET SORMET, MUTTA PITKÄT
D) PAKSUT SORMET
- Nimettömäsi on 19 mm tai isompi
- Sinulle sopii parhaiten keskileveä sormus, mutta tärkeätä on, että sormuksessa on massaa, eli että sormus ei ole hyvin ohut.
- Erittäin leveä sormus ei ole sinulle erityisen suositeltava
- Paksusormisilla ongelmana yleensä on, että monia sormusmalleja saa vain 19 mm:n kokoon asti. Allaolevasta linkistä näet PLUS -koon sormukset:
E) ONGELMASORMET
Tyyli on hyvin pitkälle makuasia. Osa pitää enemmän moderneista sormuksista, osa taas klassisista yksirivisormuksista tai yhden kiven sormuksista. Osa pitää hyvin isoista sormuksista. Osa ajattelee niiden olevan “tiellä” normaalissa elämässä.
Suosittuja sormuksen materiaaleja ovat
Materiaalin valintaan vaikuttavat sekä materiaalin väri että käytettävissä oleva rahamäärä. Eri materiaaleilla on erilaisia etuja ja haittoja.
Hopea esimerkiksi tummuu ajan mittaan. Siksi sitä pitää kiillottaa hopeanpuhdistusaineella / - liinalla säännöllisin väliajoin. Osa hopea sormuksista on pintakäsitelty rodiumilla eli rodioitu. Rodiumin väri on yhtä astetta tummempi kuin hopean. Sitä käytetään enenevässä määrin hopeakoruissa, koska se antaa kauniin syvän kiillon ja ehkäisee hopeaa tummumasta. Rodium-pintakäsittely kuluu kuitenkin ajan myötä mekaanisessa, hankaavassa rasituksessa. Yleensä suositellaan, että sormus rodioidaan uudestaan 3-5 vuoden jälkeen. Hopeasormuksille, jotka ovat rodioituja, tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeää, koska rodiumin alta paljastuva hopea on melko lailla samanvärinen.
Valkokulta on metalliseos, jossa on puhtaan kullan (Ag) lisäksi muita metalleja. Mm. palladiumia, hopeaa ja platinaa käytetään valkokullassa tuomaan vaalea sävy. Kullan karaattimäärä muodostuu siitä, kuinka paljon puhdasta kultaa metalliseoksessa on. Valkokulta pintakäsitellään yleensä rodiumilla jotta aikaansaadaan tasavärisyys ja kaunis kiilto. Rodiumin väri on siis noin asteen tummempi kuin hopea. Valkokultasormuksissa rodium-pintakäsittelyn uusiminen 3-5 vuoden välein on tärkeää, koska rhodiumin kuluessa pois kullan keltaisuus alkaa tulla läpi, ja sormus näyttää helposti likaiselta.
Kun ymmärrät sormuksen valinnan perusasiat, sormuksen valinta ei olekaan vaikeaa.
Allaolevasta linkistä pääset Taika-korujen sormusvalikoimaan. Valitse omasi ja tee sormistasi vieläkin kauniimmat.
Koruterveisin
- Riikka
5 min
Haluaisitko sormuksen, joka saisi sormesi näyttämään kauniimmilta?
Tuntuuko sinusta, että jostakin syystä sormukset eivät vain sovi sinulle? Tämä artikkeli kertoo miten valita oikea sormus juuri sinun sormillesi.
5 min
Saatko uusista korvakoruista punoitusta tai kutinaa? Aiheuttaako kaulakorun metalli ärsytystä niskassa? Mitkä ovat turvalliset korumateriaalit, jotka eivät aiheuta allergioita? Vinkit koruallergioiden välttämiseksi.
3 min
Korukivet ja korukivi-korut ovat ihastuttavan kauniita itsessään. Niiden sanotaan lisäksi viestittävän merkityksiä sekä voimaannuttavan käyttäjäänsä.