Kultaiset kaulaketjut. Tunnistatko nämä 10 suosituinta riipus- ja kaulaketju mallia?

Mikä on linkkiketju tai panssariketju? Useimmat meistä tunnistavat heti muutaman tunnetuimman ketjutyypin, mutta erilaisia malleja on markkinoilla useita kymmeniä. Kun kaikki variaatiot lasketaan, puhutaan jo sadoista.

Tunnetuimpien ketjumallien historia yltää satoja vuosia taaksepäin. Käytäntö on osoittanut niiden toimivuuden myös tänään. Toki uusia ketjuja tulee markkinoille, mutta lähes aina ne ovat variaatioita tunnetuista malleista.

Ohessa pieni tietopaketti 10 tunnetuimmasta ketjumallista

10 suosituinta ketjumallia

Klassinen ja tunnettu

1. Linkki ja ankkuriketju

Linkkiketjussa on yhtenäiset, joko soikeat tai pyöreät lenkit, joissa on yksi liitos kummallakin puolella.

Linkit muodostavat yhtenäisen ja samanmuotoisen kuvion, joissa jokainen linkki on 90 asteen kulmassa naapuriinsa. Linkkiketju on ehkäpä kaikkein tunnetuin klassinen ketjutyyppi.

Linkkiketjusta on lukuisia eri muunnelmia, mm. ankkuriketju sekä paperiliitinketju, jossa on pitkänomaiset lenkit.

Tyyli: Herkkä, hienovarainen, minimalistinen ja klassinen.

Taittaa kauniisti valoa 90 asteen linkkikulman ansiosta. Sopii käytettäväksi useimpiin pieniin ja keskisuuriin riipuksiin.

Panssariketjut | Taika-korut

Suosittu yleisketju

2. Panssariketju

Panssariketju on suosittu ketjumalli niin naisten kuin miesten keskuudessa.

Ketjussa on säännölliset, taivutetut neliömäiset tai suorakaiteenmuotoiset linkit, jotka "lukittuvat" toisiinsa muodostaen melko tiukan ja vahvan sidoksen. Kokonaisuus muistuttaa "panssaria".

Panssariketjusta on useita eri variaatioita, mm "litistettyjä", pyöristettyjä, pitkänomaisia ja timanttileikattuja.

Tyyli: Maskuliininen, jämäkkä ja klassinen

Ohuemmat alle 2 mm leveydet suosittuja naisten riipusketjuina, 3-8 mm miesten kaulaketjuina ilman riipusta.

Box- ja venetsiaketjut | Taika-korut

Tyylikeikari

3. Box ketju (Venetsiaketju)

Box-ketjusta pidetään sen geometrisen yksinkertaisuutensa vuoksi. Pyöreä lanka rullataan tasaiseksi ja taitetaan sitten neliömäisiksi linkeiksi, jotka muodostavat avoimia "laatikoita" tai kuutioita. Tämä antaa tukevan, mutta sileän, tyylikkään ja yhtenäisen ulkonäön.

Box ketju heijastaa erityisen hyvin valoa. Tunnetaan myös nimellä Venetsiaketju.

Tyyli: feminiininen, hienovarainen, elegantti

Käyttö: Pienehköt ja keskisuuret riipukset. Paksummat versiot myös pelkkänä kaulaketjuna.

Pelkistetty ja monikäyttöinen

4. Roloketju (Papuketju ja Belcher)

Rolo-ketju on oikeastaan erityinen muunnelma tutusta linkkiketjusta. Se tuli tunnetuksi englannissa 1800-luvulla ja on saanut nimensä Jim Belcherin mukaan.

Rolo valmistetaan D-muotoisesta langasta, joka muokataan yksittäisiksi pyöreiksi tai soikeiksi lenkeiksi. Jokainen lenkki suljetaan ja juotetaan.

Rolo- ketjun suosion takana on sen monipuolisuus - se sopii melkein mihin tahansa käyttöön. Roloketjua kutsutaan myös nimillä papuketju ja belcher-ketju.

Tyyli: Klassinen, pelkistetty, vahva

Käyttö: Soveltuu moniin käyttökohteisiin riipusketjuna, kaulaketjuna ja ranneketjuna

Ylellinen ja feminiininen

5. Cordell ketju (Rope ja Prince of Wales)

Cordell-ketju koostuu yhtenäisistä lenkeistä, jotka on kytketty kahteen muuhun lenkkiin kerrallaan. Kytkentä voi olla tiukka tai väljempi, jolloin ketjun ulkonäkö muuttuu melkoisesti.

Linkkien erityinen kytkentä antaa ketjulle luonnollisen kierteen. Kierre heijastaa valoa erityisen hyvin, joten Cordell ketju on yksi kirkkaimmista ketjutyypeistä.

Tyyli: ylellinen, ajaton, sofistikoitunut

Käyttö: Ohuemmat ketjut riipusketjuna, paksummat kaulaketjuna. Väljemmin linkitetyt mallit, esim. Prince of Wales, on parhaimmillaan kaulaketjuna.

Ketjujen kuningatar

6. Spiga ketju (Wheat eli vehnäketju)

Spiga nimi tulee espanjan sanasta espiga, joka tarkoittaa vehnää. Spiga tehdään pienistä kahdeksan linkkiä sisältävistä osista, joka antaa sille lähes neliömäisen, palmikoidun profiilin.

Spiga on vahva ja monimutkainen ketju, joka näkyy hieman myös hinnassa. Ketjun etu on myös se, että pysyy asennossaan eikä väänny kierteiseksi.

Spiga on yksi kauneimmista ketjutyypeistä - ellei kaunein.

Tyyli: Ylellinen, elegantti, hurmaava

Käyttö: Vaikka ohuempia ketjuja voi käyttää myös riipuksen kanssa, parhaimmillaan Spiga on kaulaketjuna sen luontaisen kauneuden ja attraktiivisuuden ansiosta

Selkeä ja moderni

7. Snake ketju (käärmeketju)

Snake koostuu sileistä pyöreistä metallilevyistä tai nauhoista, joiden keskikohdassa on pieni käyrä. Ne on liitetty tiiviisti yhteen muodostaen joustavan ketjun, joka muistuttaa käärmeen ihoa pienen siksak-vaikutuksen vuoksi.

Snake ketjussa on käytännössä suljettu pintaprofiili, joka antaa ketjulle joustavan, aaltomaisen ja modernin ulkoasun.

Snake ketjusta on olemassa useita eri muunnelmia, myös ovaalinmallisia.

Tyyli: Selkeä, moderni, mukava

Käyttö: Antaa riipusketjuna tukevuutta ja ryhtiä ja saa kokonaisuuden näyttämään itseään isommalta. Paksummat ketjut juhlavia

Klassinen miesten kaulaketju

8. Figaro ketju

Figaro muistuttaa hieman panssariketjua, mutta yleensä yhden, kahden tai kolmen pienemmän linkin jälkeen seuraa yksi pidempi linkki. Figaro ketjulla on yleensä myös hieman matalampi korkeusprofiili kuin panssariketjulla.

Figaro -ketju tuli tunnetuksi 1800-luvun lopulla oopperasta Figaron häät, jolloin pääosan esittäjällä oli tällainen ketju. Oopperan myötä suosio levisi ympäri Euroopan.

Tyyli: maskuliininen, avoin, jämäkkä

Käyttö: Figarosta valmistetaan yleensä vain keskileveitä tai leveämpia ketjuja. Siksi käyttö on yleensä kaulaketjuna tai ranneketjuna. Suurin osa käyttäjistä on miehiä - tosin uudempana trendinä Figaroa näkyy myös naisten asusteena.

Katseenkiinnittäjä

9. Palloketju

Palloketjuilla on yksinkertainen mutta samalla hyvin attraktiivinen rakenne.

Kiinteät tai ontot pallot on kiinnitetty toisiinsa ohuilla tangoilla tai ketjulla. Pallot voivat olla kiinni toisissaan tai välimatkan päässä. Palloketjun muunnokset voivat olla sylinterimäisiä, rengasmaisia jne.

Tiivis palloketju on melko jäykkä, kun taas väljä ketju hyvinkin muotoutuva.

Tyyli: Käytännöllinen, selkeä, näyttävä

Käyttö: Perinteisinä versioina edullisten riipusten (low-end) ketjuna, varsinkin pitkänä. Sotilaiden tunnuskilvet. Uudemmat ketjumallit, joissa pallot yhdistetty ketjun väliin, ovat trendikkäitä kaulaketjuja.

Ketjujen kuningas

10. Byzantine ketju (kuningasketju)

Byzantine -ketju on tunnettu yhtenä kauneimmista ketjuista. Koristeellisen kuvion muodostavat monimutkaiset linkitykset, joissa jokainen vaakasuuntainen linkkipari yhdistyy pystysuuntaiseen linkkipariin.

Nimen takan lienee assosiaatio muinaiseen Bysantin valtakuntaan ja se tunnetaan myös nimellä kuningasketju. Ketjusta on olemassa erilaisia variaatioita.

Byzantine -ketjut ovat yleensä melko massiivisia ja usein myös käsintehtyjä. Ketju on kuitenkin yllättävän pehmeä ja joustava, ja siksi helposti pidettävä.

Tyyli: Koristeellinen, massiivinen, näyttävä

Käyttö: Ketjutyyppi on erityisesti miesten suosiossa, ja sitä käytetään lähes yksinomaan kaulaketjuna ilman riipusta. Myös ranneketjut ovat suosittuja.